981 Műhely

Kitagadtak


Önt is megfosztották az örökségétől?

Egyszer csak azzal szembesül, hogy más kapta meg örökségét.

A kitagadott embert nem csak örökségétől, hanem a családi kötelékeitől is megfosztja a szülője. A kitagadásnak ezer vonzata keletkezhet. Mentálhigiénés segítő szakemberként saját élményem alapján fordultam a kitagadott emberek támogatása felé.

A családi kötelékből kitagadott személyként elvesztjük hitünket saját anyánkban, apánkban, a család megtartó erejében. Elveszítjük örökségünket, amely természetes útja generációkon át vezet. Önmagunkban is kételkedni kezdünk, ha egyszer ilyen rettenet megtörténhetett velünk. Gyermekeink szintén a kitagadás állapotába kerülnek, akik feltehetik a kérdést, nekik mi közük van az egészhez, miért maradtak ki a családi folyamtokból.

Mentálhigiénés támogató tevékenységemben azért fordultam a kitagadott emberek lelki gyógyítása felé, mert önmagamon is megtapasztaltam a felemelkedés nehézségeit, lehetőségét és erejét.


Ki is a valódi nyertes?

Az elrejtett bomba

A kitagadás anyagi haszonélvezője, a kedvezményezett örülhet annak a vagyonrésznek, amelyet testvérétől vettek el és juttattak az ő számára. A társadalom nagy része, a barátok és rokonok ugyanakkor elítélik a kitagadást, mint a családi konfliktusok megoldásának módszerét. Érthető módon ez a tág közösség fog elfordulni a haszonélvező örököstől és a kitagadó szülőktől. Idővel, az érzelmi hullámok elcsendesedésével hallhatóvá válik a belső hang, hogy olyan vagyon fölött rendelkezem, ami nem engem, hanem testvéremet illeti. A haszonélvező leszármazottai, akik nincsenek közvetlenül érintve az érzelmi konfliktusban, kívül állóként azt látják, hogy olyan vagyonhoz jutottak, amit unokatestvéreiktől szereztek el szüleik, nagyszüleik. Kéretlenül bekerülnek egy csaló, elorzó személy szerepébe.

A jogalkotó olyan esetre keltette életre a kitagadást, amikor egy gyerek életveszélyesen megtámadja szüleit és ezzel méltatlanná válik a családi kötelék fenntartására. A gyakorlatban azonban találkozhatunk olyan esettel is, amikor a befolyásos gyerek egyszerű vagyonszerzési lehetőségnek tartja testvére kitagadtatását szülei által.

A kitagadásnak tehát minden szereplője vesztes, ki-ki anyagi, de minden tag érzelmi szempontból. A veszteségek is generációkon át öröklődnek. Az érzelmi veszteségek enyhítésére érdemes erre szakosodott szakemberhez fordulni segítségért.


vissza a főoldalra


Kapcsolat:
hang@981.hu
+36 20/936 2134